Val de caniculă – Cod portocaliu și cod galben! Doar câteva județe scapă de căldura sufocantă

Val de caniculă în România. Doar câteva județe scapă de căldura sufocantă anunțată pentru aceste zile.

Vestul țării este sub cod portocaliu de caniculă, iar cea mai mare parte din restul teritoriului este sub cod galben de caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a țării. Ambele coduri au fost emise marți, 13 iulie și sunt valabile până miercuri, 14 iulie.

Cod portocaliu de caniculă în vestul țării

În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37-39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22-20 de grade.

Specialiștii ANM anunță că în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare.

Cod galben – val de căldură și disconfort termic accentuat

Valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

În după-amiaza și seara de marți (13 iulie), pe alocuri vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, la munte, precum și în regiunile estice și sud-estice.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, pentru următoarea perioadă, vremea va fi caniculară (13, 14, 15 iulie), când se vor înregistra temperaturi maxime
cuprinse, în medie, între 34 și 38 de grade și vor fi minime nocturne situate în jurul a 20 de grade.

Ulterior, valorile termice vor marca o scădere și vremea se va răcori, astfel încât, în
intervalul 16 – 25 iulie, maximele termice vor fi cuprinse între 28 și 31 de grade și temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 17 grade, în medie regională.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun că începând cu data de 15 iulie, vor fi ploi de scurtă durată în fiecare zi, dar probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ va fi ridicată în intervalul 15 – 17 iulie.

Admin