UPDATE Legea care obligă angajații să prezinte certificatul verde la locul de muncă a fost APROBATĂ

Plenul Senatului a dezbătut, miercuri 27 octombrie 2021, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital. Propunerea legislativa a fost adoptată și urmează să ajungă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Raed Arafat a declarat că din sursele pe care le are, în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, nu şi în cel privat, pentru persoanele vaccinate sau care se testează pe banii lor. 

Când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a dezvăluit că legea privind accesul angajaţilor din sistemul public la muncă urmează să fie adoptată în mai puțin de o lună.

Potrivit lui Raed Arafat, legea urmează să fie implementată în aproximativ 14 zile. Proiectul propune accesul cetățenilor vaccinați și a celor care se testează periodic din bani proprii.

” La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat.

Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public.

Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat la TVR.

Mesaj de mulțumire pentru românii vaccinați

După ce au anunțat autoritățile noile restricții, un număr mare de persoane a decis să se imunizeze împotriva Covid-19. Astfel, Raed Arafat a vorbit despre creşterea numărului de persoane care se vaccinează.

Șeful DSU consideră acțiunea românilor drept „un lucru extrem de pozitiv” care „ne va ajuta să revenim următoarele situaţii care pot să apară”. Motiv pentru care a dorit să le mulţumească oamenilor pentru că „au înţeles mesajul”.

„Ca să testezi în Bucureşti 2 milioane de oameni, şi cu teste rapide, trebuie să ştim care e forţa care va face toată treaba asta, când tot sistemul sanitar e angrenat în lupa împotriva efectelor COVID-ului”, a afirmat Raed Arafat.

Conform spuselor secretarului de stat din MAI, acest act normativ va fi adoptat de Parlament în mai puțin de o lună.

„Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”, a spus Raed Arafat. 

Admin