Stocul de doze de vaccin împotriva COVID-19 este pe cale să fie epuizat, ceea ce ar duce la oprirea campaniei de vaccinare

Stocul de doze de vaccin împotriva COVID-19 este pe cale să fie epuizat, ceea ce ar duce la oprirea campaniei de vaccinare din Europa. În România, situația ar fi și mai gravă, deoarece strategia de vaccinare este eșuată, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, de la UPU Iași.

Până acum, doar vaccinul de la Pfizer şi BioNTech a fost aprobat în Uniunea Europeană, iar companiile farmaceutice avertizează că vor exista goluri în stoc până la probarea unui alt ser în blocul comunitar. În acest moment se lucrează pentru creșterea producției.

Din fericire, se preconizeză că vaccinul produs de Moderna ar putea fi aprobat pe 6 ianuarie de către Agenția Europeană pentru Medicamente. De asemenea, ministrul german al Sănătății, a cerut Autorității să aprobe și serul companiei AstraZeneca, care este folosit deja în Regatul Unit.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Iaşi, a vorbit pentru Antena 3 despre campania de vaccinare la nivel european, dar și despre cum se desfăşoară campania de vaccinare la nivel naţional.

Potrivit medicului, în acest moment pandemia trebuie să fie combătută cu ajutorul celor trei ”metode utile”: testare extinsă, vaccinare și utilizarea anticorpilor monoclonali, care a avut succes în alte țări. Tudor Ciuhodaru a specificat și că vaccinarea nu poate fi singura cale, deoarece capacitatea de producție este încă redusă, la nivel european. Dozele disponibile acoperă doar aproximativ 20% din populația Europei.

Campania de vaccinare din România, un ”haos”!
Întrebat de campania de vaccinare din România, medicul a afirmat că organizarea lasă mult de dorit.

„Dacă vreţi într-un cuvânt, ceea ce se întâmplă în campania de vaccinare până acum, este haos, iar dacă vreţi în două cuvinte, este o strategie eşuată şi mă aşteptam să existe acea organizare impecabilă, apropo de această vaccinare. Uitaţi-vă, că până şi vaccinarea şi-a luat pauză de Revelion, că parcă şi coronavirusul şi-a luată pauză. Dacă ne uităm la faptul că, ar fi fost util, ca aceste centre de vaccinare, să fie o simulare făcută şi să realizăm măcar 50.000 de teste în fiecare, să vedem ce se întâmplă, dacă suntem capabili să facem această testare. Nu mai vorbesc de vaccinare. Ar fi fost un exerciţiu care să ne arate ce se întâmplă în acest moment.

Până una alta, am văzut doar că vaccinul este aşteptat cu o aeronavă personală ca să i se arate drumul pe calea rutieră, spre Bucureşti. Din păcate, în ritmul acesta este departe de a realiza 60-70% din imunizarea populaţiei într-un timp relativ scurt”, a explicat medicul Tudor Ciuhodar, la Antena 3.

Admin