Schimbări în Codul Rutier. Toți șoferii ar trebui să știe asta

Schimbări în Codul Rutier. Toți șoferii ar trebui să știe asta

Codul Rutier este pe cale să fie schimbat. Vorbim despre modificări care îi vizează pe toți șoferii. Circulația pe drumurile publice este un subiect de interes, iar la Senat a fost depusă o propunere pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Ce urmează să se modifice, dacă propunerea legislativă va fi adoptată.

Ce se va schimba în Codul Rutier. Important pentru toți șoferii

Propunerea legislativă are în vedere modificări la articolele deja existente. Astfel, sunt prevăzute noi sancțiuni pentru șoferi. De exemplu, este o propunere pentru introducerea unui punct care îi vizează pe șoferii ce parchează pe trotuare, fără să lase minimum un metru lățime pentru circulația pietonilor.

Pentru această faptă, șoferii vor putea primi 6 puncte de penalizare și între 9 și 20 de puncte de amendă.

Deocamdată aceasta este la stadiul de propunere. Pentru a deveni lege, trebuie să fie adoptată de Parlament, apoi promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Iată care sunt clasele de sancțiuni

Pentru clasa I: 2-3 puncte-amendă
Pentru clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă
Pentru clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă
Pentru clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă
Pentru clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a declarat că susține nevoia unui nou Cod Rutier, unul modern, care să fie realizat în urma unor dezbateri cu toți factorii implicați.

Poate că reuşim să ne aşezăm, împreună cu Legislativul, să avem un Cod rutier nou, modern. Eu am fost, trei ani, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor şi tot a doua iniţiativă era legată de Codul rutier. Codul rutier se modifică într-un an de foarte, foarte multe ori, de aceea cred că o dezbatere serioasă Executiv – Legislativ – societate civilă – ONG-uri, toţi cei care-şi doresc să participe la o astfel de dezbatere, să fie organizată cât mai repede cu putinţă astfel încât să transmitem către Parlament un nou Cod rutier modern, a precizat Ministrul Bode.

Bode a făcut referire la Codul aerian, civil și militar, pe care l-a dat ca exemplu. Acesta fost elaborat după sute de ore de dezbateri cu factorii implicați și asta se dorește și în cazul Codului Rutier.

Admin