Schimbări din toamnă: mai puțini elevi într-o clasă. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Începând din această toamnă, se schimbă numărul elevilor dintr-o clasă. Legea a fost promulgată de către șeful statului, Klaus Iohannis. Este clar acum care e numărul minim și numărul maxim de elevi într-o clasă, în funcție de tipul de învățământ. Este vorba despre legea pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011.

Se schimbă numărul elevilor dintr-o clasă
Elevii care încep școala din această toamnă vor avea mai puțini colegi. Astfel, pentru învățământul primar, conform noii legi, numărul elevilor dintr-o astfel de clasă nu trebuie să fie mai mic de 10, nici mai mare de 22 de elevi, media fiind de 17 elevi.

Noua lege spune că pentru învățământul gimnazial, clasele maximum 26 de elevi și minumum 10 elevi, media fiind de 22 de elevi, la fel ca și în cazul învățământului primar.

În cazul învățământului liceal și profesional, o clasă va fi formată dintr-o medie de 24 de elevi, nu mai mult de 30 de elevi și nu mai puțin de 15 elevi.

În aceeași măsură, o clasă de arte va avea cel mult 25 de elevi împărțiți pe grupe, maxim patru grupe, fiecare cu o medie de 6 elevi, cel puțin patru și cel mult 10.

Potrivit actului normativ: În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivui maxim, cu cel mult 3 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim prevăzut la alin.(l), cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administralie al unitalii de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin.(l)

Anunțul Ministrului Educației cu privire la numărul elevilor care vor intra în clasa a 9-a
Încă de la începutul acestui an, Ministrul Educației a anunțat schimbările care vor fi din toamnă cu privire la numărul elevilor dintr-o clasă. Sorin Cîmpeanu anunța în luna ianuarie că anul acesta, numărul celor care vor intra în clasa a 9-a este cu 37.000 mai mic decât anul trecut.

Inspectoratele școlare au avut termen limită data de 1 februarie pentru a transmite Ministerului Educației proiectele pentru planurile de școlarizare pentru următorul an școlar.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, noul an școlar începe în data de 13 septembrie 2021. Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.

Admin