Reguli noi din 14 septembrie. Ce trebuie sa faca toti elevii

Reguli noi din 14 septembrie. Ce trebuie sa faca toti elevii

Grupul de Comunicare Strategica (GSU) ne prezinta o serie de reguli si recomandari pe care elevii trebuie sa le respecte odata cu inceperea anului scolar 2020-2021.

CUM TREBUIE SA POARTE CORECT MASCA DE PROTECTIE

Masca trebuie purtata astfel incat sa acopere atat nasul, cat si gura. Masca reduce masiv riscul de raspandire a virusului! Atunci cand e purtata atat de catre persoana potential infectata, cat si de catre persoana neinfectata, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe.

Utilizarea mastii in spatii inchise (ex: o sala de clasa) previne transmiterea virusului atunci cand mai multe persoane se afla simultan intr-o incapere. Tot masca face sa poata fi redusa distanta minima dintre persoane la cel putin 1 metru in interior. Masca trebuie purtata si in aer liber atunci cand distanta dintre persoane nu poate fi mentinuta la cel putin 1,5 metri sau atunci cand un numar mare de persoane se afla in aceeasi zona.

Nu inlaturati masca si nu o purtati sub barbie, in special atunci cand vorbiti in apropierea unei alte persoane sau in sala de clasa. Masca este individuala si NU se ofera propria masca utilizata sa fie purtata de o alta persoana.

CARE ESTE DISTANTA CORECTA IN INTERIOR SI IN EXTERIOR

Distanta fizica trebuie pastrata la cel putin 1 metru in interior, cu obligatia purtarii mastii, si cel putin 1,5 metri in aer liber, atunci cand nu este purtata masca. Pastrand distanta fata de celelalte persoane, aria de raspandire a virusului este redusa la minimum. Intrucat particulele care pot fi infectioase sunt raspandite prin simpla vorbire, purtarea mastii si distanta fizica fac ca aceste particule sa nu ajunga la celelalte persoane.

In sala de clasa, trebuie mentinuta distanta atat fata de colegi, cat si fata de profesori, in timpul orelor, in pauze sau in momentul sosirii/plecarii de la cursuri. In cazul orelor de educatie fizica vor fi evitate acele activitati care presupun contactul direct intre elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipa cu mingea)

DE CATE ORI TREBUIE SA-SI IGIENIZEZE MAINILE INTR-O ZI DE SCOALA

Mainile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de cate ori atingem o suprafata care ar putea fi infectata (ex: clante, manere, balustrade, butoane de lift). E important sa ne gandim cine ar fi putut atinge respectiva suprafata inaintea noastra, intrucat cu ajutorul mainilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri.

Daca mainile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie sa ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe maini si in acest mod sa ne infectam. Mainile trebuie spalate cel putin 20 de secunde cu apa si sapun sau dezinfectate. Trebuie sa avem grija sa dezinfectam nu doar mainile, dar si obiectele pe care le purtam frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.

In sala de clasa, asezati-va intotdeauna in acelasi loc si evitati sa atingeti obiectele colegilor, scaunele si bancile ocupate de acestia. Dezinfectati-va mainile de fiecare data dupa ce atingeti obiecte sau suprafete comune (ex: creta, burete, tabla). Aveti grija unde plasati ghiozdanul astfel incat sa fie cat mai ferit de o posibila contaminare.

DE CE TREBUIE SA RESPECTE REGULILE DE PROTECTIE SANITARA

Tinerii sunt afectati intr-o mai mica masura in cazul infectarii cu noul coronavirus (COVID-19), DAR ei pot raspandi virusul, chiar fara sa-si dea seama, catre persoanele varstnice si/sau cu boli cronice (ex: parinti, bunici, profesori, persoane cu deficiente imunologice) in cazul carora infectarea poate avea consecinte extrem de grave.

Admin