Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică: „Nu s-a făcut nimic coerent. După alegeri o să ajungem la măsuri de izolare”

Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică: „Nu s-a făcut nimic coerent. După alegeri o să ajungem la măsuri de izolare”

Profesor universitar la Universitatea Iowa în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș spune că numărul cazurilor de coronavirus va crește și mai mult în perioada următoare.

„În toate țările unde a început școala a crescut numărul de cazuri și rata de infecție, e logic. Numărul crește cu interacțiunea socială dintre oameni.

Să nu uităm că acum avem vreme bună, dar vin și ploile de toamnă, iar atunci oamenii vor sta și mai mult în spații închise, pentru a se adăposti.

E la fel ca și în cazul gripei, unde nu există nici o legătură cu temperatura scăzută, ci cu faptul că se stă mai mult în proximitate, oamenii respirând unii peste alții. 

Avem și redeschiderea restaurantelor, care va duce, de asemenea, la creșterea numărului de cazuri. Sectorul Horeca a fost lovit în plin, dar soluția nu era redeschiderea restaurantelor, ci un sistem de sprijin economic pentru restaurante.

Acolo ai nevoie de un flux mare de oameni. Dacă ai restaurantul la jumătate, nu ești pe zero, ci pe minus. Aș fi curios să văd niște date economice exacte ale unor operatori. Nu s-a făcut nimic coerent. Toate măsurile care s-au luat pre-alegeri sunt măsuri de ordin popular, pentru a nu afecta intenția de vot. E o regulă valabilă în toate statele unde au fost alegeri sau sunt alegeri.

După alegeri mă aștept să ajungem la măsuri de izolare. Brusc, își vor da seama cei care conduc și gestionează această criză că avem probleme, că au crescut foarte mult cazurile.Este bine, măcar, că există o abordare regională, logică, să nu închidem toată țara, ci doar zonele cu probleme.

În unele părți lumea respectă reguli, în alte părți oamenii nu poartă mască nici în spațiile închise”, a declarat pentru G4media.ro specialistul UBB.

Ce spune despre portul măştii la elevi?

 „Studiile arată că la vârsta de sub 10 ani, transmiterea infecției se face mai greu. Copiii sub 10 ani se infectează și transmit mai greu virusul.

Dar sistemul educațional din România este subfinanțat, iar alocările de fonduri la rectificarea bugetară au fost ridicole. Trebuie investit în educație. Trebuia să fie un principiu de bază în această criză. Nu s-a făcut asta.

Noi avem săli de clasă mici, un număr mare de copii și un număr scăzut de profesori. Dacă aveam spații mari, săli de clasă generoase cu număr scăzut de elevi și mai mulți profesori, atunci da, purtatul măștii nu trebuia să fie o regulă pentru copii.

Neavând locuri, infrastructură și personal, s-a luat această măsură cu masca la copii într-o încercare de a limita eventuale infectări în spațiile atât de mici cum sunt cele în care învață copiii noștri.”, a mai declarat Cherecheş pentru aceeaşi sursă.

Admin