Război în Ucraina. Încep negocierile de pace între Rusia și Ucraina

UPDATE 18: 40. Negocierile între delegațiile Ucrainei și Rusiei s-au încheiat. Părțile pleacă acasă pentru consultații, urmând ca ulterior să se reîntâlnească pentru noi concluzii.

Consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Mikkhailo Podoliak, a declarat că e nevoie de consultări suplimentare, motiv pentru care ambele delegații se întorc la Moscova, respectiv Kiev.

RIA Novosti spune că partea rusă și ucraineană au identificat o serie de subiecte prioritare asupra cărora urmează să fie luate unele decizii.

UPDATE 18:20. Potrivit presei, negocierile dintre reprezentanții ruși și cei ucraineni s-au încheiat. Momentan, nu s-au anunțat deciziile luate în urma acestei discuții.

Cert e că la puțin timp după încheierea acestor negocieri, Zelenski a anunțat că a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. „Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt destul de sigur că e real.”, a fost mesajul postat de președintele ucrainean.

La ceremonia de semnare au participat președintele Radei Supreme Ruslan Stefachuk și prim-ministrul Denys Shmyhal. Totul are loc printr-o procedură specială. „Facem apel la Uniunea Europeană pentru aderarea imediată a Ucrainei pentru o nouă procedură specială”, a spus Volodimir Zelenski, într-un mesaj video, înaintea negocierilor.

„Obiectivul nostru este să fim alături de toţi europenii şi, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că aşa este corect. Sunt sigur că merităm asta”, a mai spus Zelenski.

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, suspendate?

UPDATE ora 16.50 Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt în desfășurare de cinci ore. Au existat informații în mediul online că acestea s-au încheiat în jurul orei 16. Însă, în cele din urmă, s-a dovedit că a fost vorba doar despre o pauză.

La un moment dat, negocierile au fost suspendate ca reprezentanții delegațiilor să discute cu liderii țărilor implicate în conflict.

UPDATE ora 16.20 „Bombardamentele asupra zonelor rezidențiale nu pot fi numite altfel decât crime de război”, a comunicat Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență, după ce a distribuit imagini cu victime în rândul civililor după tirurile ruse care au lovit zone rezidențiale.

UPDATE ora 15.50 Elveția va aplica pachetul de sancțiuni impuse de către UE împotriva Rusiei.

UPDATE ora 15.40 SUA a luat decizia momentului. Americanii evacuează Ambasada din Minsk, capitala Belarus.

Negocierile de pace Rusia – Ucraina au început

UPDATE ora 15.20 Potrivit unui mesaj transmis pe Twitter, Ministru al Afacerilor Externe din Belarus a transmis că Președintele Lukașenko speră în cel mai sincer mod ca în timpul discuțiilor de astăzi să fie posibil să se găsească soluții la problemele critice.

„Și toți belarușii se roagă pentru asta”, a mai adăugat oficialul.

UPDATE ora 14.50Ucraina își numără morții, chiar în timpul negocierilor de pace. Ultimul bilanț al victimelor indică 352 de uciși civili, dintre care 16 copii.

UPDATE ora 13.40 În timp ce se duc negocieri de pace în Belarus, la Harkov se dezlănțuie iadul pe pământ. Al doilea oraș din Ucraina este puternic bombardat în plină zi, potrivit unor informații ale oficialilor de acolo. Sunt victime la tot pasul. Doar în ultima oră, sunt zeci de civili uciși, dar și sute răniți. A avut loc și un atac și în zona unui centru comercial. Tot mai multe zone rezidențiale sunt lovite de armata rusă.

Iată imagini filmate cu puțin timp în Harkov.

Admin