Pericolul care ne paște vara, la orice pas. Medicul Virgil Musta a explicat ce trebuie să facem în fiecare seară

Primul lucru pe care trebuie să îl faci când găsești o căpușă pe tine. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a subliniat pericolul care ne paște vara, mai ales când mergem la iarbă verde.

De când transmit boala Lyme, căpușele au devenit principalul inamic al celor care iubesc să petreacă timpul liber în natură, la aer curat. Ce trebuie să facem, corect, ca să e ținem departe de problemele cauzate de aceste insecte parazit.

Ce facem când găsim o căpușă pe noi

Primul lucru pe care trebuie să îl facem când găsim o căpușă pe suprafața corpului sau chiar pe cap, este să luăm un tampon de vată, să îl îmbibăm în iod sau alcool, și să-l punem peste căpușă.

După cinci minute trebuie să extragem căpușa în sensul invers acelor de ceasornic. Mare grijă cum faceți asta pentru că nu trebuie să rupeți capul căpușei. Ideal este să o extrageți întreagă din piele, în primele 24 de ore de la fixare.

Dacă trece mai mult timp, șansele ca insecta să vă fi transmis bacteria Borrelia în sânge (cea care provoacă boala Lyme) sunt destul de mari.

Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutăm o eventuală excrescenţă pe piele, trecând uşor cu mâna pe toata supraţaţa corpului, chiar şi prin păr. Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem, a declarat medicul infecționist.

Medicul Virgil Musta spune că de când s-a încălzit vremea, s-a înmulțit numărul celor care ajung la spital mușcați de căpușe.

Este important să vă prezentați la medic în cazul în care depistați târziu căpușa.

Căpușele transmit boala Lyme

Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de infecția Lyme, este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă.

Trebuie să știți că nu toate căpușele cauzează boala Lyme, ci numai cele din genul Ixodes, care poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi.

Borrelia este bacteria ce cauzează boala Lyme. Căpușele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed și adesea se prind de iarba înaltă, de tufișuri, arbuști și crengile joase ale copacilor.

De asemena, pajiștile și grădinile pot adăposti căpușe, mai ales cele de la marginile pădurilor și cele din preajma vechilor pereți de stâncă (zone în care trăiesc căprioarele și șoarecii, gazdele primare ale căpușei).

Admin