Nelu Tătaru, despre al patrulea val al pandemiei. Vaccinarea ar putea deveni obligatorie

Pandemia continuă să ne dea bătăi de cap și nu sunt semne că vom scăpa de acest virus prea curând. Autoritățile continuă să analizeze situația din România și veștile nu sunt prea bune în ceea ce privește criza sanitară.

Nelu Tătaru a declarat că al patrulea val este aproape și că vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru cei care nu cred în virus sau imunizare.

Al patrulea val al pandemiei

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că un al patrulea val al pandemiei de COVID-19 este inevitabil, deși vaccinarea este în plină desfășurare și specialiștii susțin că lucrurile evoluează spre bine.

Nelu Tătaru susține că un nou val va fi declanșat de mobilitatea accentuată, având în vedere că vremea bună a sosit și oamenii circulă tot mai mult.

Tătaru a declarat că în acest moment suntem în vârful valului trei și acesta se îndreaptă către final. Mai mult, și deschiderea școlilor este un factor care influențează creșterea numărului de cazuri. Nu școala în sine este problema, ci ceea ce se întâmplă în afara unității educative, precum drumul până la școală, interacțiunea elevilor cu persoanele din afara școlii sau cu colegii.

„Cred că valul patru va fi după o mobilitate mai accentuată, dar stați să ieșim din valul trei. Suntem în vârf. Noi, specialiștii, urmăream cele patru barometre: prezența în unitățile de primire urgențe, secțiile de boli infecțioase, terapiile intensive și decesele.

Aceste patru barometre sunt cele care ne spun unde ne aflăm. Mobilitatea e cel mai important indice care dă transmiterea comunitară. Spre exemplu, nu școală propriu zisă e cea problematică, ci modul în care ajunge elevul la școală, alături de bunici, părinți, etc…”, a spus Nelu Tătaru la Gândul Live.

Vaccinarea ar putea fi obligatorie

Nelu Tătaru le-a transmis românilor că este important să se vaccineze și să ia în calcul serios imunizarea, pentru că doar așa sau prin boală pot deveni imuni în fața virusului.

Fostul ministru a explicat că, în acest moment, vaccinarea nu este obligatorie și se poate vaccina oricine dorește, dar va veni un moment în care românii ar putea fi obligați să li se administreze doza, pentru a scăpa odată de pandemie.

Tătaru crede că vaccinul este cea mai bună soluție către revenirea la vechile obiceiurile și speră că românii vor conștientiza nevoia de imunizare.

„În acest moment se vaccinează cei care își doresc vaccinarea. Urmează o a două etapă care trebuie să vină și cei care în acest moment sunt sceptici.

Pe de altă parte, imunizarea se face prin boală sau prin vaccinare. În acest moment este o concurență între vaccinare și boală.

Sfatul meu pentru ca oamenii să se vaccineze ar fi ca dacă vrem să ajungem la o viață cvasi-normală, trebuie să ne vaccinăm. Lumea trebuie să se vaccineze”, a mai spus Tătaru.

Admin