Ministrul Finanțelor: Cu Cât Vor Crește Pensiile În 2022

Ministrul Finanțelor a făcut anunțul mult așteptat de către români. Cu cât vor crește pensiile începând de la anul și ce se va întâmpla cu alocațiile pentru copii.

Dan Vîlceanu a vorbit despre ce urmează să se întâmple din 2022 pentru aceste două categorii de români.

Cu cât vor crește pensiile din România
Potrivit spuselor Ministrului Finanțelor, de la anul, pensiile vor fi majorate cu 6%. Dan Vîlceanu a precizat că la pensii, indexarea se face cu rata inflaţiei şi jumătate din salariul mediu brut. Declarațiile oficialului au făcute duminică, 24 octombrie, la Prima TV. Ministrul Finanțelor a vorbit și despre majorarea alocațiilor care este așteptată să se întâmple din ianuarie 2022.

Legat de alocaţii, există o ordonanţă adoptată la începutul anului care prevede că alocaţia de la 1 ianuarie 2022 să fie 486 lei pentru copiii până la doi ani şi pentru copiii peste doi ani, undeva pe la 243 de lei. Ele vor intra clar de la 1 ianuarie 2022, e o lege în vigoare la 1 ianuarie, a declarat ministrul.

Subiectul pensiilor și al alocațiilor este unul de mare interes pentru români. Autoritățile au promis că începând din 2022, atât pensiile cât și alocațiile vor crește cu un anumit procent în fiecare an.

Cel puțin asta a declarat fostul premier Florin Cîțu care spunea, în urmă cu câteva săptămâni, că se dorește stabilirea unei formule clare prin care atât pensiile, cât și alocațiile să crească cu un anumit procent în fiecare an.

Și salariul minim pe economie va crește de la anul. A fost propusă o creștere brută de aproximativ 11%, ceea ce înseamnă o creștere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022.

Formula de calcul pentru creșterea salariului minim pe economie, ia în considerare rata inflației, creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2022, plin aplicarea unui coeficient de corecție de 2%.

Toate dosarele de pensie vor fi digitalizate până în 2023
Între timp se lucrează intens la procesul de digitalizare a dosarelor de pensie din țara noastră. A fost suplimentat personalul de la casele de pensii pentru a grăbi demersul. Raluca Turcan a anunțat că procesul de digitalizare a pensiilor va fi gata până la finalul anului 2023.

Tot Turcan a anunțat că prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, vor fi alocați bani pentru îmbunătățirea echipamentelor în toate casele de pensii din țară.

Admin