Ministerul Sănătății, despre testele gratuite în farmacii, dar contra-cost pentru populație. Cât plătesc românii dacă vor să se testeze

Ministrul Sănătății a distribuit mai multe teste antigen rapide pentru depistarea noului coronavirus gratuit în farmacii, iar persoanele care vor să se testeze trebuie să plătească deoarece statul nu decontează echipamentele utilizate de specialiști.

Cât plătesc românii care vor să se testeze

Deși au fost distribuite teste antigen rapide pentru depistarea COVID-19 în farmacii, persoanele care vor să se testeze trebuie să plătească pentru că statul nu decontează echipamentele pe care le folosesc specialiștii.

„Testare gratuită nu se efectuează. Ministerul Sănătății a declarat că testele vin gratuit, dar farmaciile pot avea dreptul să impună o taxă. (…) 60 de lei de persoană.”, a declarat o farmacistă, potrivit antena3.ro.

Ministrul Sănătății a anunțat că va face tot posibilul de testare de COVID-19 și în farmacii, în momentul de față, 106 locații din România primesc teste gratuite.

”În acest fel creștem accesul la testare și facem acest proces mai ușor pentru toți românii. În cazul în care nu ești vaccinat, să știi că după testare farmacia va trimite datele tale în sistemul

CoronaForms și în acest fel îți poți descărca certificatul digital din platforma. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore”, a anunțat secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, potrivit antena3.ro.

Testele rapide depistează doar 50% dintre cazuri

Testele rapide depistează doar 50% dintre cazurile de Covid 19, dar doar una din două persoane confirmate pozitiv la testarea RT-PCR este identificată corect. Medicii avertizează că această metodă de depistarea infectării cu Covid 19 garantează doar pe jumătate că infectații sunt indentificați la timp, astfel ei pot să răspândească foarte ușor virusul în comunitate.

Majoritatea testelor raportate oficial sunt acele teste rapide, iar testarea la nivel național rămâne una foarte scăzută în România, astfel că avem șanse mari să ne imunizăm mai degrabă pe cale naturală decât prin vaccinare. scrie spynews.ro

Admin