Klaus Iohannis convoacă CSAT după ce Vladimir Putin a declanşat războiul în Ucraina

Președintele Klaus Iohannis pregătește joi convocarea Consiliului Suprem de Apărare, după ce Rusia a declanşat războiul în Ucraina.

Klaus Iohannis convoacă CSAT după ce Vladimir Putin a ordonat Armatei Ruse să invadeze Ucraina. Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, convocată de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe fondul îngrijorărilor legate de evoluţiile recente de securitate de la graniţele Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, conform News.ro.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea va avea loc la 21.00, ora României.

Reuniunea a fost convocată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul îngrijorărilor legate de evoluţiile recente de securitate de la graniţele Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, respectiv a implicaţiilor majore în urma deciziei Federaţiei Ruse de recunoaştere a auto-proclamatei „independenţe” a regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk şi a adoptării Decretului prezidenţial de dislocare a trupelor armatei ruse în sprijinul separatiştilor din estul Ucrainei, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, liderii europeni urmează să abordeze ultimele evoluţii, modul de protejare a ordinii internaţionale bazate pe norme şi reguli, modalitatea de gestionare a relaţiei cu Federaţia Rusă şi responsabilizarea pentru acţiunile sale.

Liderii vor mai discuta şi modalităţile concrete de sprijin ale Ucrainei şi ale populaţiei ucrainene, mai indică sursa menţionată.

De asemenea, Klaus Iohannis a discutat marţi telefonic cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen despre pachetul de sancţiuni care ar urma să fie aplicat Rusiei din cauza acţiunilor care au încălcat grav dreptul internaţional şi care au dus la escaladarea situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre.

Admin