Kievul rezistă încă o noapte în fața atacului Rusiei. Explozii puternice în afara orașului. Zelenski cheamă „legionari” străini în ajutor

S-a intrat în a patra zi de război declanșat de Rusia în Ucraina și armata lui Vladimir Putin nu a reușit să cucerească ținta nr.1, capitala Kiev. Ucrainienii se apără în mod eroic în fața atacurilor aeriene, terestre și maritime, iar Kievul a rezistat încă o noapte în fața invaziei „barbare” a Rusiei.

Explozii puternice s-au auzit întreaga noapte în afara orașului. UE a anunțat sâmbătă seara noi sancțiuni pentru Rusia, iar Casa Albă și alte state europene au luat decizia de a expulza anumite bănci rusești din sistemul SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.

Explozii masive au luminat cerul nopții din apropierea capitalei Ucrainei duminică dimineața, în timp ce forțele ucrainene continuă să respingă încercările Rusiei de a câștiga controlul asupra orașului istoric. Forțe terestre masive ale armatei Rusiei au încercuit sâmbătă Kievul și au declanșat atacuri din mai multe direcții- nord, sud-vest, est.

Capitala Ucrainei rezistă pentru încă o noapte, în ciuda atacurilor repetate ale rușilor și se opun înaintării coloanelor de tancuri spre centrul Kievului.

UPDATE 9.30. Președintele Zelenski cheamă voluntari străini în ajutor. Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Agerpres.

Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată.

Preşedintele ucrainean i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

Număr uriaș de refugiați în ultimele zile
Peste 120.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începutul atacului Rusiei de joi, a declarat un oficial al ONU pentru CNN, și există cozi uriașe la mai multe puncte de trecere a frontierei, spre Polonia, România sau Republica Moldova. Ucraina își va închide granițele cu Rusia și Belarus începând de luni.

Casa Albă, împreună cu mai multe națiuni UE, au anunțat, sâmbătă seara, că vor expulza anumite bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.

Foc uriaș, însoțit de explozii puternice lângă orașul ucrainean Vasilkov, din apropierea Kievului (la 25 de km de capitala Ucrainei):

Sâmbătă noaptea s-au purtat lupte de gherilă în anumite cartiere din Kiev. Focurile de armă dintr-un cartier de vest al capitalei ucrainene Kiev au ucis un băiețel de șase ani și au rănit alte câteva persoane, potrivit CNN, care citează medicii din Kiev. Serhii Chernysuk, medic la spitalul Okhmatdyt din Kiev, a declarat că printre răniți se numără doi copii și trei adulți.

A patra zi de asalt asupra Ucrainei
Toate unitățile ruse din Ucraina au primit sâmbătă ordinul de a relua ofensiva din toate direcțiile, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie Reuters.

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi lărgească ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile, transmit agenţiile internaţionale de presă.

‘Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei”, a precizat într-un comunicat Ministerul Apărării rus.

Ministerul Apărării de la Londra: Trupele ruse au probleme logistice
Forțele ruse se confruntă cu o rezistență puternică în Ucraina și fac progrese mai lent decât au planificat, potrivit Ministerului Apărării britanic într-o declarație sâmbătă seara.

„Forțele ruse nu fac progresele pe care le-au planificat. Ele suferă provocări logistice și se confruntă cu o rezistență ucraineană puternică”, a transmis actualizarea zilnică de informații MOD din Regatul Unit.

Admin