Despăgubiri pentru cei afectați de inundații. Ajutoare de până la 7.000 de lei

Despăgubiri pentru cei afectați de inundații. Ajutoare de până la 7.000 de lei

Deși acum ne luptăm cu canicula și temperaturile în termometre par să crească din ce în ce mai mult, să nu uităm că mai bine de o săptămână ne-am confruntat cu ploi puternice, care parcă nu se mai opreau. Inundațiile le-au dat bătăi mari de cap multor oameni și au provocat o mulțime de pagube în anumite zone ale țării.

Vineri, COD PORTOCALIU în România

Frontul atmosferic de instabilitate care a afectat centrul Europei ajunge, vineri, și în România. Vineri, de ora 14:00, până sâmbătă, ora 06:00, codul portocaliu vizează majoritatea regiunilor.

Zonele vizate de ANM: Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei.

Se anunță vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni.

Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp.

De vineri de la ora 12:00, până sâmbătă la ora 23:00, un cod galben de instabilitate vizează întreaga țară.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp.

Astfel, autoritățile au decis să vină în ajutorul acestora, oferind despăgubiri.

Ajutoare pentru cei afectați de inundații

Ploile din ultima perioadă au făcut ravagii în anumite zone ale țării. Multe gospodării au fot distruse din cauza cantităților mari de ploaie. Astfel, Guvernul ia în calcul acordarea de ajutoare de urgenţă pentru persoanele afectate de inundații, în limita sumei de 5 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Ajutoarele se vor acorda astfel:

câte 6.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;câte 4.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;câte 1.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.în cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.Premierul va merge personal când se dau banii

Oamenii vor primi sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Va exista o comisie de evaluare a pagubelor din prefecturi care va face evaluarea în teren, după care va întocmi liste cu cei cu probleme. Ulterior, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final.

Premierul Florin Cîțu a explicat că va merge personal să vadă dacă banii ajung la persoanele afectate. În prezent, conform premierului, sunt aproximativ 77 de localități din 26 de județe și municipiul București afectate de vreme. De altfel, s-a intervenit de urgență cu echipaje speciale pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri și beciuri și 42 de străzi. Au fost afectate 25 de autoturisme, iar trei persoane și-au pierdut viața după ce au fost luate de viitură.

Admin