Ce face Sofia Vicoveanca în timpul liber. Puțini știu asta despre interpretă

Ce face Sofia Vicoveanca în timpul liber. Puțini știu asta despre interpretă

Sofia Vicoveanca este o artistă cu o carieră remarcabilă în România. A cântat de mică și scena i-a fost a doua casă.

Are peste 60 de ani de cântec, o viață de om, cum spune chiar interpreta de muzică populară. Deși are sute de cântece în repertoriu, în permanență lucrează la altele ca să bucure și să încânte publicul.

Sofia Vicoveanca a avut o copilărie grea

Nu este apariție publică în care Sofia Vicoveanca să apară fără un zâmbet mare pe chipul blajin. Este o femeie puternică, împăcată cu trecutul și recunoscătoare pentru prezent.

Puțini știu că Sofia nu a avut o copilărie ușoară. Tatăl său a fost luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Atunci, mama ei s-a refugiat cu ea în comuna Vicovu de Jos, unde a copilărit.

În anul 1959, Sofia Vicoveanca a fost angajată, prin concurs, ca solistă de muzică populară în cadrul Ansamblului de Cântece și Dansuri, Ciprian Porumbescu din Suceava. Acela a fost momentul în care a început viața de spectacol al interpretei.

Ce face Sofia Vicoveanca în timpul liber

Sofia Vicoveanca este văduvă de 20 de ani și, când nu este pe scenă, își dedică timpul familiei și pasiunii sale – poezia. Artista scrie poezii, dar și proză în care vorbește despre viața ei și experințele trăite de-a lungul timpului.

Cochetez cu poezia, am trei cărţi tipărite, dar am şi partea de proză. Tot ce v-am povestit eu este scris în cărţile mele, am trei volume şi acum lucrez la al patrulea. În plus, ca orice om, spăl, calc, pun aspiratorul, fac curăţenie, spăl geamurile, spunea Sofia Vicoveanca într-un interviu din 2017, pentru Poliția de Frontieră.

Sofia Vicoveanca este activă și pe rețelele de socializare unde ține legătura cu fanii ei și unde postează frecvent, creațiile sale – poeziile. Uneori, artista le dă mesaje fanilor de pe Facebook, la fel cum s-a întâmplat și astăzi, când le-a urat o săptămână cu spor.

Dragilor…o nouă săptămână cu spor, drag de lume şi zâmbet. Se ştie, când oamenii zâmbesc, răspândesc încredere, voie bună, lumină…Deci, să nu uităm să zâmbim!, a scris Sofia Vicoveanu pe Facebook.

Ca o recunoaștere a activității sale în slujba muzicii populare românești, Sofia Vicoveanca a primit mai multe distincții cum ar fi: “Meritul Cultural” clasa a IV-a (1973); Medalia “Tudor Vladimirescu” cl. I (1975); Medalia “Meritul Cultural” cl. I (1976); Crucea Națională “Serviciul Credincios” clasa a III-a (2002); Ordinul Național “Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer (2004).

Admin