Au fost anunţate noile reguli privind trecerea frontierelor la nivelul Uniunii Europene. Certificatul digital, piesa de bază

Au fost anunţate noile reguli privind trecerea frontierelor la nivelul Uniunii Europene. Certificatul digital, piesa de bază

Guvernul României a anunţat că, începând de vineri, 13 august 2021, doar certificatele digitale vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE.

Totuşi, Executivul a precizat că trecerea frontierei fără deţinerea acestor certificate este posibilă, dar cei care optează pentru această variantă trebuie să respecte normele naţionale de carantină din fiecare stat.

“Deţinerea certificatului digital simplifică procedurile şi scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetăţenii care deţin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absenţa acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp”, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, certificatul digital este gratuit, iar timpul de generare poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

Întrebări frecvente legate de certificatul digital:

1. Dacă o persoană a trecut prin boală şi deţine certificat digital mai are nevoie de test RT-PCR negativ pentru a călători?

Nu, nu are nevoie şi de test, cu condiţia să se înscrie în perioada cuprinsă între 14 şi 180 de zile de la confirmarea bolii.

2. Pentru cetăţenii care vin din ţările non-UE, la intrarea într-o ţară europeană, deţinerea certificatului digital reprezintă o condiţie de acces?

Dacă cetăţenii care vin din state non-UE sunt cetăţeni ai unor ţări UE îşi scot certificate digitale din statul a cărui cetăţenie o au sau unde au rezidenţă. Dacă cetăţenii sunt ai unui stat non-UE, nefiind posibilă emiterea unui certificat digital în respectivul stat, cetăţenii trebuie să prezinte documente emise de autorităţile naţionale din ţara non-UE.

3. Dacă deţii certificat digital european şi călătoreşti dintr-o ţară inclusă pe lista roşie, la intrarea într-o ţară UE aflată pe lista galbenă sau pe cea verde, mai intri în carantină?

Dacă deţii certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, nu intri în carantină. Dacă deţii certificat digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR, da, intri în carantină.

4. În cazul copiilor, este nevoie de certificat digital pentru a călători?

Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii în vârstă de la 6 ani la 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT PCR negativ, validat de certificatul digital, obţinut cu acordul părinţilor.

În cazul minorilor cu vârsta între 12 şi 14 ani, este necesar certificatul digital obţinut cu acordul părinţilor, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT PCR negativ.

Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT PCR negativ este necesar şi în cazul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani, dar, în această situaţie, nu mai este nevoie de acordul părinţilor pentru obţinerea certificatului digital.

5. Cum se poate accesa şi vizualiza certificatul digital?

Certificatele digitale pot fi accesate şi vizualizate atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf a documentului, care se poate tipări. Pentru suport în emiterea certificatelor sau obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.

Admin