ALEGERI LOCALE 2020. Primele incidente. Vot multiplu, ameninţări şi dosare penale, aglomeraţie la urne

ALEGERI LOCALE 2020. Primele incidente. Vot multiplu, ameninţări şi dosare penale, aglomeraţie la urne

Cu toate că suntem în plină pandemie de coronavirus, românii au fost prezenți la vot de la primele ore ale dimineții. Au apărut deja și primele incidente în țară.

Buletine de vot distruse la Năvodari

Un alegător din Năvodari a distrus mai multe buletine de vot. Potrivit IPJ Constanţa, poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”.

Primarul unei localităţi din Gorj, votat de DOUĂ ori de zece alegători

Zece alegători din comuna Mătăsari din Gorj au votat de două ori primarul localităţii. Poliţiştii au anunţat că fac cercetări în acest caz.

„Poliţişti din cadrul Secţiei Nr. 3 Poliţie Rurală Motru s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o secţie de votare din comuna Mătăsari, un număr de 8 persoane ar fi introdus în urna câte 2 buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având stampila de control, celălalt nu, acest aspect fiind observat de către un bărbat care se prezentase pentru a şi exercita dreptul de vot”, au precizat reprezentanţii IPJ Gorj, citaţi de Adevărul.

De asemenea, la o altă secţie de votare, două persoane au introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar. Una dintre acestea avea ştampila de control, iar cealaltă nu.

Neregulile au fost observate de membrii comisiei din secţia de votare.

În ambele cazuri, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, conform sursei citate.

Buletine de vot, rupte de un bărbat din Năvodari

Un bărbat din Năvodari a rupt buletinele de vot în momentul în care a constatat că membrii secţiei de votare au făcut o greşeală. El este cel care este pasibil de sancţiune.

Astăzi, în jurul orei 8.30, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea Votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri”, a comunicat IPJ Constanţa.

Greşeli în buletinele de vot pentru alegerea primarului în Costineşti 

Votarea a fost suspendată la Costinești fiindcă au fost greșite buletinele pentru alegerea primarului.

Procesul electoral a fost suspendat în cele două secţii de votare din comuna Costineşti după ce alegătorii au descoperit că buletinele de vot au fost tipărite greşit, sigla PNL fiind înlocuită cu cea a formaţiunii Pro România.

Conform primarului actual, Traian Cristea, care nu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, membrii birourilor din cele două secții de votare ale comunei au spus că au sesizat doar după încerea procesului electoral greșeala de pe buletinele pentru alegerea primarului. În dreptul candidatului PNL a fost tipărită sigla Pro România, chiar dacă specimenele pentru buletinele de vot au fost transmise din timp, în cursul săptămânii trecute.

Reprezentanții Biroului Electoral Județean Constanța au precizat că a fost transmisă o informare către BEC și că sunt așteptate lămuriri pentru rezolvarea situației. Cele aproximativ 2.700 de buletine vor fi retipărite.

Procesul electoral va fi reluat după ce vor ajunge noile buletine de vot în cele două secţii din localităţile Schitu şi Costineşti.

Dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale în Argeș și pentru buletine de vot lipsă

De asemenea, a fost deschis un dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale în Argeș și pentru buletine de vot lipsă.

Oamenii elgii fac cercetări pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în urma unui incident produs într-un cabinet medical din comuna Bârla.

Imaginile cu incidentul din cabinetului medicului de familie, care s-a petrecut sâmbătă seara, au ajuns pe rețelele sociale.

Conform primelor verificări, mai multe persoane au intrat în cabinetul medicului şi şi-au însuşit adeverinţe medicale ce urmau să fie depuse la Biroul Electoral, pentru exercitarea dreptului de vot.

“Se efectuează cercetări pentru loviri şi alte violenţe şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale. (…) La finalizarea cercetărilor, cauza va fi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, subcomisar Mădălina Epure.

A fost notificat Biroul Electoral Județean în aceste cazuri.

Aglomeraţie uriaşă în Mehedinţi

Un alt incident a avut loc în această dimineaţă la Mehedinţi, în comuna Livezile. Sute de oameni s-au înghesuit la intrarea în secţia de votare, uitând parcă de regulile de distanţare ce trebuie respectate în contextul pandemiei.

Incident la o secție din Bicaz! Prefectul de Neamț a sunat la 112

Prefectul de Neamţ a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Biroul Electoral Judeţean Neamţ cu privire la un alegător care a primit, la o secţie de vot din oraşul Bicaz, buletinul de vot deja ştampilat în dreptului candidatului PSD la preşedinţia CJ.

De asemenea, prefectul a făcut o altă sesizare la 112 după ce în localitatea Bahna s-au înregistrat peste 100 de voturi cu urna mobilă, cifră mult mai mare în comparaţie cu anii trecuţi.

„La secţia 119 Bicaz, un alegător a primit un buletin de vot deja ştampilat pe candidatul PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene. Alegătorul a sunat la 112, am sunat şi eu la 112 şi la Biroul Electoral Judeţean Neamţ şi am făcut sesizare”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul George Lazăr.

Un alegător a votat cu buletinul concubinei

Un bărbat din Olt a votat cu buletinul concubinei. Potrivit IPJ Olt, poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat de 28 de ani din comuna Colonesti, cu reşedinţa în comuna Cungrea, s-a prezentat la o secţie de votare din Cungrea, unde ar fi votat folosind actul de identitate al concubinei sale.

Ulterior, bărbatul s-a dus la o altă secţie de votare, unde a votat folosind propria carte de identitate, susţin poliţiştii. Aceştia fac cercetări la faţa locului şi au deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „fraudă la vot”.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

Admin